Κυδωνίαι Φιλμ Αφίσα Κινούμενα Σχέδια

Translate

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

21/09/2017

Οι στόχοι πίσω από τα μηνύματα στις ταινίες ☦

Θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις.

Έχω μιλήσει με πολλούς για το ζήτημα των μηνυμάτων που περνάει μια ταινία. Πολλοί θα απορρίψουν το θέμα σαν θεωρία συνωμοσίας. Κάθε άποψη σεβαστή.

Το κακό είναι ότι και αυτοί που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα νομίζουν ότι είναι ζήτημα συνωμοσίας. Πιστεύω καταρχήν ότι όταν σκέφτεσαι "συνωμοτούν εναντίον μου" χάνεις το νόημα του προβλήματος και δεύτερον μπορεί να δημιουργήσει και μανία καταδιώξεως.

Κατά τη δική μου γνώμη τα κακά μηνύματα στις ταινίες δεν είναι αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας που σκοπός της είναι να διαφθείρει τον κόσμο. Όντως θα διαφθείρουν, αλλά αυτό δεν είναι ο σκοπός για τον οποίο φτιάχτηκαν.

Ο πρώτος και καλύτερος λόγος για μια ταινία με κακό μήνυμα είναι ένας σεναριογράφος με κακή νοοτροπία. Κάθε ταινία κουβαλάει μέσα της τη νοοτροπία του σεναριογράφου. Αν ένας άνθρωπος απαισιόδοξος γράψει μια ταινία, θα μου έκανε εντύπωση να ένιωθα αισιόδοξος αφού τη δω. Αν ένας βουδιστής γράψει μια ταινία, πως περιμένω να έχει χριστιανικά μηνύματα, τα οποία εγώ θεωρώ καλά;
Ο πρώτος λόγος για ένα κακό μήνυμα είναι ότι αυτός που έγραψε το έργο ειλικρινά το πιστεύει. Αυτό δε σημαίνει ότι το να πάρουμε την άποψη του θα μας βοηθήσει, φυσικά.

Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση, για διάφορους λόγους, η ταινία να έχει άλλο μήνυμα από αυτό που ήθελε να δώσει ο δημιουργός. Συμβαίνει πολύ συχνά όταν ο σεναριογράφος έχει άλλο υπόβαθρο από το κοινό. Χαρακτηριστικά, αλλιώς θα καταλάβει ο Αμερικάνος μια αμερικάνική ταινία απ'οτι θα την καταλάβει ο Έλληνας. Τα ίδια πράγματα σημαίνουν κάτι διαφορετικό σε άλλους πολιτισμούς. Το αυτονόητο του ενός μπορεί να είναι για τον άλλο μια επανάσταση.

Ο άλλος λόγος, στον οποίο υπάρχει όντως "συνωμοσία", είναι ότι οι ταινίες είναι φτιαγμένες για να πουλήσουν. Οι παραγωγοί ταινιών έχουν δει ότι όταν βάζουν ορισμένα στοιχεία στην ιστορία τους οι πωλήσεις τους ανεβαίνουν κατακόρυφα. Το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά διαφθείρουν το θεατή τους είναι αδιάφορο, όπως είναι αδιάφορο στους εργοστασιάρχες αν μολύνουν το περιβάλλον. Απλά προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους χωρίς να δίνουν σημασία στις συνέπειες.

Υπάρχει μια ολόκληρη ψυχολογική επιστήμη "υποσυνείδητων μηνυμάτων" που χρησιμοποιούν το σενάριο τις ταινίας για να ικανοποιήσει τα "ένστικτα" του θεατή. Έχουμε φτιάξει μια παρουσίαση σε βίντεο για όποιον θέλει να δει λεπτομέρειες.

Κατά τη γνώμη μου θα οφελήσει να ασχοληθεί κανείς περισσότερο με το να ξεχωρίσει τι είναι καλό και τι κακό σε μια ταινία -πώς δηλαδή επηρεάζει τον ίδιο-, όχι για ποιο λόγο το βάλανε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου